Våra pensionsplundrare


Våra pensionsplundrare

Lotto, engelsk,italiensk och tyskfotboll, hästar, och hundar, jo i dagens Sverige går det att spela på allt, till och med pensionspengarna. ”Mer än nånsin gäller det att välja rätt aktier vid rätt tillfälle”, skrev Dagens Industris ledare för en tid sen. Snart kommer vi att spela på kameler som man gör i mellanöstern.
258 miljarder kronor försvann ur pensionsfonderna, tack vara Göran Persson och sin ”omtanke om framtiden”

En tillbakablick

1996 extra s kongress riktade skarp kritik mot fempartiuppgörelsen om de nya pensionerna. Fördömandet gällde brådskan och innehållet av ett halvfärdigt förslag som drevs senare genom i riksdagen. För att undvika ett kongressnederlag lovade partistyrelsen ett rådslag om pensionerna. 15 000 sossar deltog i samrådet. När 500 svar kom in lades locket på. Det blev tyst som vanligt. Plötslig var svaren omöjliga att räkna. LO tidningen frågade: ” varför offentliggörs inte en enkel och begriplig sammanställning? Det var ett internt rådslag… svarade Maj-Inger Klingvall.
Från Halland kom 31 svar, samtliga var tveksamma eller avvisade helt pensionsuppgörelsen. ”Förslaget strider mot arbetarrörelsens grundläggande värderingar.” Skrev Skåne partidistrikt, där man ville reformera ATP systemet enligt Riksförsäkringsverkets förlag. ” En strategi för ATP-systemets framtid”
Ställd inför valet att antingen och bokstavligt talat köra över sina medlemmar eller vara lyhörd inför den uppgörelse man träffade med de borgliga så valde partistyrelsen att köra över sina egna. Men detta är inte slutet på historien. Fortsättningen ägde rum i Sundsvall den 8 september 1997 då hade sossarna sin framtidskongress. Många motioner hävdade att partiledningens sätt att bearbeta pensionsfrågan var ” ett hot mot demokratin…
Andra var ytterst kritiska mot partiledningen och dess sätt att köra över medlemmarna. Här hittar man skrivelser från Luleå, Överkalix Arbetarkommun, Gislaved, Sandviken som kallade behandlingen av pensionerna ” en skam för SAP ” Dessa motioner placerades under rubriken ” organisation” eller ”studier”. Nå, partistyrelsen körde över sina medlemmar och bakom ryggen på alla försatte samarbetet med oppositionen alltså med de borgliga partierna.
Ledande borgliga medier hyllade denna ” ledarskap stil ” som ett ” mönster”
Ju mer jag läser om pensionsuppgörelsen, ju mer växer min ilska och min politiska apati. Jag blir mer övertygad att aldrig mer rösta på sossarna. Summan av kardemumman är att jag sitter med mitt pensionsbesked i handen och känner mig lurad, sviken av det parti som jag älskade mest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s