Titta vad vi har gjort dig, min älskade Apelvik


Naturen förbereder sig, miljarder mänskliga hormoner börjar synkronisera sina lekande himmelska eldar, luften är fylld av små flygande röda hjärtan och förälskelsens blixt gnistrar över djuren och alla människor.
Vi börjar tänka och försiktigt känna på de överflödiga ringar runt våra magar som snart skall bli allmänt synliga och avslöjande. Plösligt omvandlas vi till grönsaksätare, råkostare, stamkunder på Friskis och svettis och hälsobutiker.
Snart är det sommar, vi skall bli bruna, röda och en del förbli tyvärr vita. ( aha aha ! ) Vi svartskallar jublar, äntligen lite värme, lite doft hemifrån, vi skall bli ännu svartare minsann. Under den långa artiska vintern hoppades vi på El Niño (1) en värmebölja från ovan. Inchalla, Inchalla (2)  Sommaren är den unika och sällsynta tiden på året då svenskar är avundsjuka på oss andra temperamentsfulla ”mörkhyade svenskar med utländsk härkomst” Det är vår skinnfärg som väcker denna säsongartade jalusi, denna tillfälliga ljuva svartsjuka. Tänk om det vore sommar året runt! Men det är bara ett önsketänkande, lika orealistiskt som att hoppas på att hästkrafterna i Volvos motorer omvandlas till kamelkrafter.
I denna tid av färgglada och lustiga förväntningar, då kärleksparken får ett nytt liv, en tid då Godahopps klippor förbereder sig på ännu en invasion av soldyrkande manliga nakna och feta sjöelefanter på ena sidan och sällsynta, honkönade små fina släta sälar på andra sida så tänker jag på Apelviken, min älskade sjuka vik. Varför är vattnet så smutsigt där? Fyra stora avlopps liknande bäckar löper rakt ut i min hyllade vik, för att kontinuerligt kontaminera och smutsa ner den med slam och skam. Inte ens en liten torsk eller en liten räka vågar sig hit, det är bara onyktra vilsna danska sjömän som ofrivilligt hamnar här. Ingen säger eller gör nåt. Varbergs födda politiker doppar sig inte ens här, de vet ju, de har sett vattenprovresultat, allehanda kemiska rön och lösningar. De sitter i stadshuset på möten, hoppas på att gräva och leka i en tunnel genom staden, samt tramsa om en korvkiosk. Väldigt få badar i Apelviken, det är bara vi tappra radikala brädseglare som utmanar ödet när nordan ligger på. Det värsta är denna Baywatch liknande livräddningstorn utan beskådade siliconfyllda skönheter som nyligen har byggds där, ett desperat försök att efterapa Rivieran och Australiens härliga, rena och varma bad kuster. Allaho Akbar, gud är allsmäktig!
Vad skall nästa generation av lagom integrerade EU anpassade små späda, multikulturella blondskallar och svartskallar säga om det? Idag är de så unga och har ingenting att jämföra med, de har inte sett och upplevt Atlanten, Medelhavet och Svartahavet än. Deras dom kommer att bli hård, då hjälper inte det om vi efterlämnar en god kommunalekonomi, en virtuell värld, eller en fet aktieportfölj. Naturen och miljön kan aldrig ersättas eller på nytt skapas. Med all rätt godkände inte EU:s sega byråkrati Apelviken som symbol för renare kust och hav. Jag blir upprörd när jag hör politiker och tjänstemän i Varberg vädja till EU med dess regelverk att ändra på sina hårda bestämmelser för att gå Varberg till mötes.
Under valtiderna säger sig alla politiska partier med miljöpartiet, nybliven medjamare till det röda kollektivet inräknat, att värna om miljön. Men när det kommer till konkreta lokala vardagliga kritor så finns ingen där som vanligt, det är bara jag och min sjuka Apelvik. Detta promenerar på mina nerver (3)
Under vår konsumistiska tid är vi förträffligt fixerade vid nuet och det nya. Vi värderar alla aspekter av livet som om de vore varor, aktier, ettor och nollor. Men ibland måste vi stanna upp, och titta runt omkring oss, blicka över våra kuster, och våra hav. Har vi rätt att misshandla naturen som vi gör?
Mitt svar är nej ! Än är det inte för sent att restaurera Apelviken, det är vår förbaskade skyldighet för kommande generationer.
Sabi Karlsson
( 1 )El Niño [Elni´njo], oceanografiskt fenomen vid Perus kust som tar sig uttryck bl.a. i att fisket slår fel i samband med onormala vattenförhållanden…..
( 2) Inchalla : Om guds vilja går genom, om gud så vill .
( 3) Detta går mig på nerverna

One thought on “Titta vad vi har gjort dig, min älskade Apelvik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s